25-11-05

Agressieve schimmel

Agressieve schimmel

 

De spiraal van geweld waarin Frankrijk de jongste maand doldraaide, lijkt aan zijn einde gekomen. De uitingen van ontevredenheid vanuit de banlieues hebben eindelijk gehoor gevonden bij de Franse politici. Daarvoor was wel geweld nodig. Want na jaren van vreedzame acties bleek dat politici en media nauwelijks aandacht besteedden aan hun schreeuw voor aandacht. Dus nam de misnoegde achtergestelde bevolking geen genoegen meer met de gang van zaken..

 

De Franse leiders schermden tot voor kort met vage, halfslachtige beloftes die als lapoplossingen dienden in plaats van een concrete oplossing te bieden voor de reële behoeften van de probleemgebieden. De dood van 2 jongeren was de lont die het kruitvat deed ontploffen. Wat opvalt, is dat er zich geen duidelijke leiders of woordvoerders opwierpen aan de kant van de relschoppers. Ondanks de afwezigheid van een duidelijke koers ontstond er spontaan een “wij-gevoel” onder de banlieues over het hele land, die het niet van woorden maar van daden moesten hebben. Die strategie blijkt vruchten af te werpen. Het belooft weinig goeds voor andere landen die in dezelfde situatie verkeren, maar het blijkt de beste manier om een regering tot maatregelen te doen overgaan.

 

Eerste Minister de Villepin kondigde een reeks economische maatregelen aan die de werkgelegenheid in de Franse voorsteden moet bevorderen. De vraag is waarom de bevolking moest overgaan tot criminele acties om een degelijke reactie te krijgen. Probleemwijken zijn als schimmel. Je wordt er niet graag mee geconfronteerd, maar als je ze lang genoeg negeert en doet alsof ze niet bestaan wordt het veel moeilijker om ze weg te krijgen. De Franse topmannen hadden al veel langer een frisse douche moeten nemen voordat hun schimmel agressief begon te woekeren.

 

Jan Van de Poel

01:31 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Gelijk Jan, ge slaat de nagel op de kop :-) wil je een reactie lezen van een echte voorstadbewoner ... kijk dan eens op mijn blog. 'De bittere pen' gooit al zijn frustraties uit zijn lichaam in een reactie op mijn stukje. :-)

Gepost door: sergino | 25-11-05

gewiekst marketeer Sergio En maar sluikreclame maken op mijn site eh :-p

Gepost door: Jan | 25-11-05

mooi zo Knappe boel jakkos

Gepost door: jan | 26-11-05

Veel woorden, ik wil opnieuw daden ik zou de gevolgen ook wel eens zien in gemeenten zoals Looi. Dus jan zorg dat je tegen volgende week het nieuws haalt
Nen tip, kill the italian!!

Gepost door: Frère Sybille | 27-11-05

De commentaren zijn gesloten.