28-11-05

Verwilghen legt foute accenten

Verwilghen legt foute accenten

  

Minister van Economie Marc Verwilghen kwam deze week op de proppen met een gedragscode die de woekerhandel van concerttickets moet bestrijden. Megaconcerten zoals die van U2 en Robbie Williams zijn in een mum van tijd uitverkocht. Duizenden fans die daarna wanhopig proberen nog een ticket te veroveren worden op de zwarte markt geconfronteerd met een veelvoud van de oorspronkelijke prijs.

 

Het voorstel van Verwilghen verplicht de concertorganisatoren enkele aanpassingen door te voeren. Kaartjes zouden voortaan altijd de naam van de koper krijgen, mensen kunnen maximaal vier kaartjes tegelijkertijd kopen en de kaartjes worden pas vlak voor het concert toegestuurd.

 

Ik vraag me af of de voorstellen van meneer Verwilghen geen slag in het water zijn. Het probleem van de woekerprijzen is een peulschil in vergelijking met andere praktijken als muziek illegaal downloaden of kopiëren. In die gevallen zijn de uitgevers het weerloze slachtoffer. Zij kunnen enkel met lede ogen toekijken hoe de muziekwereld een grote verschuiving meemaakt. Aan hen om met creatieve oplossingen voor de dag te komen. Maar als iemand beslist om een ticket te kopen dat belachelijk veel geld kost is dat zijn eigen keuze. Niemand heeft hem tenslotte verplicht dat ticket aan te schaffen.

Tickets op naam zijn ook al geen oplossing. Als ik een ticket koop van iemand anders tegen een faire prijs kan ik dat nog steeds op internet tegen een woekerprijs verkopen. Als daarna de oorspronkelijke koper op de vingers getikt wordt blijf ik buiten schot. Een ticketservice op naam brengt een grote administratieve rompslomp met zich mee, zowel voor de organisatoren als de klant. De gemiddelde concertganger wil gewoon van een concert genieten, liefst met zo weinig mogelijk vervelende controles. Het zou voor gigantische wachtrijen zorgen als iedereen zijn identiteit moest verifiëren alvorens toegang te krijgen tot de zaal.

 

Minister Verwilghen zou zich beter focussen op de onrechtmatige praktijken waar echt hoge bedragen op grote schaal mee gemoeid zijn. Een duidelijke en transparante wetgeving omtrent ticketverkoop op veilingsites is een stap in de goede richting. Plaats een verbod op het doorverkopen van tickets aan hogere prijzen en zorg voor een makkelijke controle.  Maar val de gewone concertganger niet lastig met ingewikkelde procedures en controles.

 

 

Jan Van de Poel

 

02:57 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Sterke commentaar Yuw Jan, ik had toevallig hetzelfde onderwerp gekozen, maar moet eerlijk toegeven dat ik jou commentaar sterker vindt dan dat van mij. Toch wel ff zeggen dat ik uw mening niet volledig deel. Er zijn geen hoge bedragen mee gemoeid zeg je ergens? Als je ziet dat tickets van Robbie Williams momenteel voor 1200€ verkocht worden, vind ik het wel een beetje hoog. Dat het comfort van de bezoeker gegarandeerd moet worden is vanzelfsprekend idd en zou in de maatregelen gerespecteerd moeten worden. Daarnaast verplicht niemand idd om een duur ticket te kopen, maar dit gebeurt toch. Als de U2 fans namelijk geen tickets hadden gekocht aan woekerprijs, zouden er 8400 lege zeteltjes geweest zijn. Dat gebeurt gewoon niet. De mens is spijtig genoeg niet slim genoeg om een complete sociale boycot door te voeren van deze woekerprijzenhandel. Zouden ze dit wel doen, dan zijn die websites binnen de kortste keren failliet natuurlijk.

Gepost door: Nicky | 29-11-05

Leve Leve de zwarte markt ;-)

Gepost door: sergino | 29-11-05

aan Nicky Hey Nicky! Dat van die 1200€ is nieuw voor mij, het hoogste bedrag dat ik gehoord heb was iets meer dan 500€. Maar ik twijfel niet aan jouw cijfer. Goed, da's erg veel geld voor een stom ticket. Maar ik bedoelde dat je de bedragen in perspectief moet bekijken. Al het geld dat verdiend wordt door tickets met hoge winstprijzen te verkopen is een peulschil in vergelijking met het verlies dat platenmaatschappijen lijden aan illegale downloadpraktijken en kopiëren. Bij de ticketverkoop spreken we over enkele miljoenen euro's, bij downloaden over duizenden miljoenen euro's. Het is trouwens onmogelijk om de zwarte handel volledig te verbieden, mensen vinden altijd wel een manier om hun tickets te verpatsen. Het idee van een sociale boycot is dan ook volstrekt onmogelijk. Als de dealers niet van hun tickets af zouden geraken verlagen ze simpelweg de prijs. Maar door de wet van vraag en aanbod is dit onmogelijk. Duizend mensen die bieden voor 100 tickets? Dan primeert niet de sociale cohesie maar het egoïsme: zolang IK maar een ticket heb! En dus hoeven ze hun prijzen niet te verlagen, zolang ze hun kaartjes aan dergelijke hoge prijzen kwijt kunnen zullen ze dat ook doen.
Toch nog even meegeven: dankzij de beschikbaarheid van het internet en andere middelen tot muziekverspreiding geraakt muziek veel makkelijker en sneller tot bij de mensen. En dus komen er meer fans. En dus meer concertbezoekers. Zo kan je het ook bekijken.

Gepost door: Jan | 29-11-05

eh, "maar moet eerlijk toegeven dat ik jou commentaar sterker vindt dan dat van mij."

Mmh, 2 grammaticale fouten maken in 1 zin (en als ik écht ga mierenneuken: 3 zelfs!), dat is niet zo flink voor een journalist-in-spé, foei :-p.

Voor de rest: ehm, ja, leve de zwarte markt! :-) Rock on!

Gepost door: taalpuristje | 29-11-05

Dichterlijke vrijheid Op het web doe ik steeds een beroep op mijn dichterlijke vrijheid beste taalpurist. En daarin kan alles! Maar idd, heb wel vaker probleem als ik zo snel typ dat er fouten insluipen. Doch, ik lig er niet wakker van!

Gepost door: Nicky | 29-11-05

Rotting Willy Ik denk dat met de nu exhuberant hoge prijzen van Robbie Willy en Rotting Stones het ook niet meer zo aantrekkelijk is om 4 tickets te kopen (nvdr. zijnde 4x80 = 320 (RW) en 4x100 = 400 (RS)) omdat deze aankoop toch een grote hap uit de modale fraudeur zijn budget is. Ikzelf heb vroeger ook menigmaal een ticketje 'extra' besteld voor een 'paar' vrienden die 'door familiale' redenen 'plots' niet meer mee gingen...toen de ticketprijzen nog een pak lager lagen. Uiteraard heb ik daar geen zonovergoten vakanties mee kunnen betalen maar wel een leuk extraatje voor in't weekend. Ik denk dat als ze dat gevoel kunnen wegnemen bij de modale fraudeur, dat ze goed opweg zijn, en a mon avis zijn ze dat ook. Ik kan bijlange niet 400 euro afleggen om die dan 5 maand erna te recupereren met mooie winsten, hoe aantrekkelijk het ook lijkt. Dus, opbouwende naar mijn punt, rest er nog de professionele fraudeurs die lak hebben aan de initiële ticketprijs en in grote getalen de tickets aankopen...je gaat me toch niet vertellen dat ze die niet kunnen traceren. Het is een wereldwijd probleem en er móét toch iets aan gedaan kunnen worden. Zelf kan ik ook op geen contra-middel komen, maar dat is dan ook niet mijn taak:).

Bon, ik denk niet dat dit probleem ooit opgelost kan geraken. Kleinere oplichtertjes kunnen easy afgeschrikt worden maar de big fish zijn clever genoeg om achterpadjes blijven te vinden en aldus blijft de iconische wet van vraag en aanbod verder zegevieren.

Voila Jakke!

Gepost door: Krikkebeer | 30-11-05

vrijheid versus stupiditeit Da's waar, dichterlijke vrijheid is een mooi ding. Maar er is nog steeds een wezenlijk verschil tussen dichterlijke vrijheid en dt-fouten en fouten maken op bezittelijke naamwoorden. Ik maak soms ook wel stomme fouten als ik snel probeer te typen, dat wil ik eerlijk toegeven, maar soms heb ik echt het gevoel dat de halve wereld dyslectisch is. En dat is behoordlijk frustrerend als je liefdevol/perfectionistisch bent als het op taalvaardigheid aankomt. Ik bedoel maar: hoe moeilijk kan het voor sommige mensen zijn om het verschil te beseffen tussen jou en jouw? (Nu ben ik niet over jou bezig Nicky, dat zal een onopzettelijke fout zijn die erin is geslopen, geloof ik best. Maar ik ken bijvoorbeeld iemand die ALTIJD "jouw' schrijft, eender of het nu een persoonlijk of bezittelijk voornaamwoord is. "Ik zie jouw graag', om maar een voorbeeld te stellen. Sorry hoor, maar dat zie ik NIET graag :-p. ) Trouwens: de dt-regel is ook niet eens zo verschrikkelijk moeilijk, dus ik begrijp niet dat zoveel mensen daar blijkbaar last mee hebben. Een beetje algemene kennis is soms wel wenselijk, dacht ik altijd. Maar kennelijk niet.

Soit. Daar ging het nu niet over, dus laat ook maar.

Gepost door: tp | 01-12-05

Just trying to cover my errors tp, ik begrijp je volledig hoor. Mijn dichterlijke vrijheid zwans was ook maar een flauwe poging om mijn sneltypendheid te verdoezelen. Die jou(w) fout had ik idd achteraf ook opgemerkt, wat dus in mijn voordeel spreekt aangezien ik het zelf kan ontdekken. De dt regel is in wezen inderdaad een makkelijke regel, maar ik heb zo de vervelende neiging mijn eigen teksten te weinig na te lezen. Wat dus wel vaker gebeurt is de onnozelste fout die je kan maken, een ik vinDT typen. Tuurlijk, als ik dat erna lees denk ik, waar zat ik toch maar weer met mijn gedachten, maar op dat moment zelf lees ik er gewoon over. Nuja, als ik mijn teksten eens zou nalezen haal ik de meeste werkwoordsfouten er wel uit. Of het moet een echt moeilijk gevalletje zijn. Zo ontstond vandaag de vraag, "is het inplugged of inplugget of nog een derde optie?"

Gepost door: Nicky | 01-12-05

inplugged? Volgens mij is het "ik plug in".

Gepost door: Jan | 01-12-05

De commentaren zijn gesloten.