22-03-06

Helsinki!

Voor degenen die het nog niet wisten: ik ben in Finland! Dat is ook de reden waarom het hier zo kalm was de voorbije week. Te druk om dingen te posten want zoveel te zien en doen op een korte tijd. Samen met mijn goede vriend Pieter ben ik op bezoek bij mijn zus Karlien in Helsinki. De hoofdstad van Finland ligt helemaal onderaan, aan de Baltische Zee. Als je het water oversteekt met de boot kom je in Zweden of in Estland, dat hangt ervan welke richting je uitgaat.

Als je aan het wandelen bent kom je altijd uit aan het water. Nu ja, ijs eigenlijk, want de zee is hier helemaal bevroren. Je kan er gewoon op wandelen of ijsvissen. Er zijn hier boten die dienen als ijsbrekers die ervoor zorgen dat de schepen toch nog kunnen varen. Gisteren heb ik de boot genomen richting Estland, zo'n 3 uur varen. Een heel interessante ervaring, want hoe vaak krijg je de kans om in een Balkanland te vertoeven? Talinn is enerzijds een prachtig, goedbewaard middeleeuws stadje dat de laatste jaren constant wordt gerenoveerd. Anderzijds heb je het échte centrum van Talinn, dat eerder een grauwgrijze indruk geeft. De oude mensen zijn er blijven hangen in de tijd van de Sovjetrepubliek terwijl de jongeren er veel hipper bijlopen. Je merkt dat de mensen het hier minder goed hebben dan in het rijke Finland. De boot naar Estland zit vol met mensen, oudere mensen die goedkoop drank inslaan voor thuis. Het is triest om te zien dat mensen de godganse dag op de boot blijven zitten om te drinken. Ze stappen op met lege tassen en 's avonds verlaten ze de boot met hun tassen vol sterke drank en bier. Ondertussen hebben ze zich al tegoed gedaan aan de likeuren, sommigen moeten ze van de boot afdragen omdat ze niet meer kunnen rechtstaan.

Finland is ook langlaufen in prachtig besneeuwde bossen, schaatsen op een gigantisch plein temidden van appartementsblokken, Finse vrienden (terug)zien, duur bier drinken (Karhu), van een berg afglijden met een slee, lekker eten, genieten van het frisse weer, de zon die schijnt terwijl er glinsterende sneeuw van de daken valt, rochelende mensen op straat,...

Het is tijd om weer eens wat aan sightseeing te doen. Ik ga naar de haven om de boot te nemen richting Suomenlinna, een fort van 250 jaar oud dat voor de Finse kust ligt. Tot later en koude groetjes uit het Hoge Noorden.

Foto's van de trip vind je hier.

15:25 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Jan gaat op reis hey!
Klinkt best een fijne reis! Maar wat is dat draak-ding die geweldig lijkt op een fins monster van Loch ness? (grappige foto eigenlijk doet me een beetje denken aanschoolreis of Tiny gaat op reis :-D)

Gepost door: Ivy | 23-03-06

mooi ... :-) ! geniet van de sneeuwpret , wij hebben zon ...EINDELIJK ... ;-)

Gepost door: klaverke | 23-03-06

In de kijker Proficiat Janneman !
Je blog staat vandaag in de kijker op de homepagina van de Skynet Blogs.
Leuke foto's en toffe anecdotes.

Hartelijk gefeliciteerd vanwege het hele Skynet Blogs team :-)

Gepost door: Skynet | 05-04-06

*** proficiat met je vermelding op de startpagina van de blogs !!!

Gepost door: Borriquito | 05-04-06

Tof he ik heb er een vriendin wonen, groetjes, kom er nu en dan

Gepost door: viv | 05-04-06

Finland is een prachtland.
Heb zelf een jaar in Finland gewoond als uitwisselingsstudent (met AFS), en heb m'n hartje echt verloren aan dat land ...

Gepost door: Elise | 05-04-06

Suomenlinna ge raadt het nooit, ik ben ook op Suomenlinna geweest
heb daar nog de typische visgerechten gegeten, in dat restaurantje op het eiland :)

grtz dude

Gepost door: dM3 | 06-04-06

De commentaren zijn gesloten.